S-a constatat că intensitatea curentului electric ...

S-a constatat că intensitatea curentului electric dintr-un conductor rectiliniu aflat într-un camp magnetic în general a rămas constantă, însă forță electromagnetică asupra conductorului sa micșorat de la 0,8 N la 0,2 N. De cate ori s-a modificat inducția cimpului magnetic?


Rezolvare


Putem folosi legea lui Faraday a inducției electromagnetice pentru a afla de câte ori s-a modificat inducția câmpului magnetic, deoarece aceasta ne spune că forța electromagnetică indusă într-un conductor este proporțională cu viteza de schimbare a fluxului magnetic prin conductor:


EMF = -N(dΦ/dt)


Unde:

EMF este forța electromagnetică indusă în conductor (exprimată în volți)
N este numărul de spire ale conductorului
Φ este fluxul magnetic prin conductor (exprimat în weber)
t este timpul (exprimat în secunde)

Deoarece intensitatea curentului electric din conductor a rămas constantă, putem presupune că viteza de schimbare a fluxului magnetic prin conductor a rămas constantă. Deci putem folosi următoarea relație:

EMF1 / EMF2 = Φ1 / Φ2

Unde:

EMF1 este forța electromagnetică inițială (0,8 N)
EMF2 este forța electromagnetică finală (0,2 N)
Φ1 este fluxul magnetic inițial
Φ2 este fluxul magnetic final

Înlocuind valorile cunoscute, obținem:


0,8 / 0,2 = Φ1 / Φ2
4 = Φ1 / Φ2


Deoarece viteza de schimbare a fluxului magnetic a rămas constantă, putem presupune că numărul de modificări ale fluxului magnetic este egal cu numărul de modificări ale forței electromagnetice. Deoarece forța electromagnetică s-a redus de patru ori, înseamnă că fluxul magnetic a fost modificat de patru ori. Deci inducția câmpului magnetic a fost modificată de patru ori.

Niciun comentariu:

Cauta pe site