În figura de mai jos este selectată o porțiune din harta Municipiului București ...

În figura de mai jos este selectată o porțiune din harta Municipiului București, în care sunt evidențiate mai multe bulevarde. Peste harta respectivă a fost suprapus un sistem de axe de coordonate notate cu x, respectiv y. Pozițiile stațiilor de metrou „Piața Romană” și „Universitate” au fost notate cu A, respectiv B. Coordonatele acestor stații în raport cu sistemul de referință ales sunt trecute pe hartă.

a) Determină coordonatele fiecăreia dintre cele două stații de metrou precizate anterior. 

b) Un călător ce aștepta pe peronul din stația de metrou „Piața Romană” s‑a urcat în metrou la ora 8:11:08 și a ajuns în stația „Universitate” la ora 8:13:02. Calculează distanța parcursă de metrou între cele două stații și durata mișcării metroului. Consideră că metroul se deplasează între cele două stații pe o traiectorie rectilinie. 

c) Un biciclist se deplasează pe bulevardul dintre cele două stații de metrou pornind de la stația de metrou „Piața Romană”. El ajunge la stația de metrou „Universitate”, apoi se întoarce pe același bulevard până la stația „Piața Romană”. Biciclistul a plecat la ora 16:30, când a pornit cronometrul; la întoarcere, cronometrul i‑a indicat 10 min și 20 s. Află distanța parcursă de biciclist și ora la care s‑a întors la stația de metrou „Piața Romană”.


Rezolvare

(rezolvarea se regaseste pe youtube in format video)

Niciun comentariu:

Cauta pe site