Hidroxidul de aluminiu este folosit in calitate de preparat pentru neutralizarea sucului gastric. Calculeaza miu si ...

Hidroxidul de aluminiu este folosit in calitate de preparat pentru neutralizarea sucului gastric. Calculeaza miu si masa hidroxidului de aluminiu necesara pentru neutralizarea acidului clorhidric cu cantitatea de substanta de 0,6 moli.


Rezolvare



Pentru a calcula masa molară relativă (miu) a hidroxidului de aluminiu, trebuie să adunăm masele atomice ale tuturor elementelor din formula chimică Al(OH)3. 
Masele atomice sunt obținute din tabelul periodic al elementelor și sunt exprimate în unități de masă atomică unificată (u).

Masa atomică a aluminiului (Al) este de 26,98 u
Masa atomică a hidrogenului (H) este de 1,01 u
Masa atomică a oxigenului (O) este de 16,00 u


Pentru a calcula masa molară relativă a hidroxidului de aluminiu, trebuie să înmulțim numărul de atomi din fiecare element din formula chimică cu masa atomică a acelui element și să adunăm produsele:

Masa molară relativă a hidroxidului de aluminiu = (1 x masa atomică a Al) + (3 x masa atomică a H) + (3 x masa atomică a O) = (1 x 26,98 u) + (3 x 1,01 u) + (3 x 16,00 u) = 78,00 u


Pentru a calcula masa și numărul de moli de hidroxid de aluminiu necesar pentru a neutraliza acidul clorhidric cu o cantitate de substanță de 0,6 moli, avem nevoie de reacția chimică corespunzătoare și de masele molare ale substanțelor implicate.

Reacția chimică între hidroxidul de aluminiu și acidul clorhidric este:

Al(OH)3 + 3HCl → AlCl3 + 3H2O

Raportul stoichiometric dintre hidroxidul de aluminiu și acidul clorhidric este de 1 : 3, ceea ce înseamnă că pentru fiecare mol de acid clorhidric se vor folosi 1/3 moli de hidroxid de aluminiu.

Pentru a determina numărul de moli de hidroxid de aluminiu necesar pentru a neutraliza 0,6 moli de acid clorhidric, trebuie să împărțim această cantitate la 3:

0,6 moli / 3 = 0,2 moli de hidroxid de aluminiu

Pentru a calcula masa hidroxidului de aluminiu necesar, trebuie să înmulțim numărul de moli cu masa molară a hidroxidului de aluminiu. 
Masa molară a hidroxidului de aluminiu este de aproximativ 78 g/mol.

Rezulta ca masa de hidroxid de aluminiu necesară este:

0,2 moli x 78 g/moli = 15,6 g

Deci, pentru a neutraliza 0,6 moli de acid clorhidric, sunt necesari 0,2 moli sau aproximativ 15,6 grame de hidroxid de aluminiu.

Probleme rezolvate chimie

Niciun comentariu:

Cauta pe site