Perioada Critica

Formula pentru perioada critica se refera la perioada de timp necesara pentru a acoperi costurile fixe totale ale unei afaceri prin vanzarea de produse la un anumit nivel de productie.

Formula de calcul:

Perioada critica = costuri fixe totale / (pret de vanzare pe unitate - cost variabil pe unitate) * capacitatea maxima de productie



unde:
costuri fixe totale = costurile fixe ale afacerii care nu variaza in functie de nivelul de productie, cum ar fi chiria, utilitatile si salariile angajatilor.

pret de vanzare pe unitate = pretul de vanzare al fiecarei unitati de produs

cost variabil pe unitate = costurile care variaza in functie de nivelul de productie, cum ar fi costurile materiilor prime si costurile directe ale producției.

capacitatea maxima de productie = numarul maxim de unitati de produs care pot fi produse intr-o perioada de timp determinata.


Exemplu: 
Să presupunem că o afacere are costuri fixe totale de 10.000 de RON pe luna, pretul de vanzare al unei unitati de produs este de 50 de RON, costul variabil pe unitate este de 20 de RON, iar capacitatea maxima de productie este de 1.000 de unitati pe luna.

Perioada critica se poate calcula astfel:

Perioada critica = 10.000 RON / (50 RON - 20 RON) * 1.000 unitati =>
Perioada critica = 10.000 RON / 30 RON * 1.000 unitati = 333,33 unitati

Asta inseamna ca aceasta afacere ar trebui sa vanda 333,33 unitati de produs pe luna pentru a acoperi costurile fixe. Daca se vand mai multe unitati, atunci afacerea ar incepe sa genereze profit, iar daca se vand mai putine unitati, atunci afacerea ar inregistra pierderi.

Niciun comentariu:

Cauta pe site