Determinati caldura specifica izocora si izobara a argonului

Determinati caldura specifica izocora si izobara a argonului.


Rezolvare


Formula pentru caldura specifica izocora este: 

Cv = (∂U/∂T)V = (∂H/∂T)p

Formula pentru caldura specifica izobara este: 

Cp = (∂H/∂T)p

Unde:
Cv si Cp sunt caldurile specifice, adica cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei substante cu 1 grad Celsius sau Kelvin, respectiv, izocora si izobara
∂U/∂T este derivata partiala a energiei interne (U) in functie de temperatura (T).
V este volumul substanței
∂H/∂T este derivata partiala a entalpiei (H) in functie de temperatura (T)
p este presiunea





Deci pentru caldura specifica izocora, Cv = (∂U/∂T)V, inseamna ca caldura specifica izocora este cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei substante cu 1 grad Celsius sau Kelvin, la volum constant.

Si pentru caldura specifica izobara, Cp = (∂H/∂T)p, inseamna ca caldura specifica izobara este cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei substante cu 1 grad Celsius sau Kelvin, la presiune constanta.


Pentru a determina caldura specifica izocora si izobara a argonului, avem nevoie de datele termodinamice ale argonului, cum ar fi entalpia si volumul la diferite temperaturi si presiuni. Aceste date pot fi gasite in tabele sau prin utilizarea unui program de calcul termodinamic.

In cazul in care se cunosc datele termodinamice ale argonului, se poate calcula caldura specifica izocora si izobara prin utilizarea formulelor prezentate mai sus si derivarea entalpiei si volumului in functie de temperatura si presiune.

De exemplu, daca se cunoaste entalpia si volumul argonului la o anumita temperatura si presiune, se poate calcula caldura specifica izocora prin utilizarea formulei: 

Cv = (∂U/∂T)V = (H2 - H1) / (T2 - T1) * V

Si caldura specifica izobara prin utilizarea formulei:

 Cp = (∂H/∂T)p


Niciun comentariu:

Cauta pe site