Legea lui Arhimede

Definitie:

Un corp care se afla cufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea masei de fluid dizlocate de corp.

 Se considera un corp de forma unui cilindru drept cufundat in pozitie verticala intr-un lichid in repaus (fig. 1). Se noteaza cu S aria bazei si cu h inaltimea cilindrului.


Arhimede low
Fig. 1
Legea lui Arhimede



Conform principiului fundamental al hidrostaticii, fortele de apasare pe suprafata laterala a cilindrului isi fac echilibru. Rezultanta fortelor de presiune verticale, normale pe bazele cilindrului, este:

FA = F2 – F1 = (p2 – p1)S

Sau conform relatiei:
p2 – p1 =  ρgh =>

FA = ρg(h2 – h1)S = ρhSg = Gl

unde:
FA = forta arhimedica
h = h2 – h1 este inaltimea cilindrului
ρ = densitatea lichidului
Gl = greutatea lichidului dezlocuit de corp


Deci, rezultanta FA a fortelor de presiune exercitate asupra corpului cufundat in fluid, numita forta arhimedica, este egala si de sens opus cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de corp. Punctul in care se aplica forta arhimedica se numeste centru de presiune. In general, centrul de presiune este diferit de centrul de greutate, in afara de cazul particular cand corpul cufundat in fluid este omogen. In acest caz, centrul de greutate si centrul de presiune coincid.


Legea lui Arhimede se aplica fluidelor lichide sau gazoase, lichidelor neomogene in repaus (de exemplu in cazul a doua lichide care nu se amesteca, turnate unul peste altul) cat si pentru corpurile necufundate complet.


Legi si Teoreme Fizica


Un comentariu:

Anonim spunea...

Excelent

Cauta pe site