Un pistol jucarie este prevazut cu un resort de constanta elastica k = 800 N/m ...

Un pistol jucarie este prevazut cu un resort de constanta elastica k = 800 N/m. La incarcarea pistolului resortul a fost comprimat cu x = 5 cm. Cu ce viteza este lansat glontul cu masa m = 20 g pe directia orizontala?

K = 800 N/m
x = 5 cm (0,05 m)
m = 20 g (0,02 Kg)


Rezolvare

fizica clasa 9

























Legenda



K = constanta elastica

V = viteza



2 comentarii:

Anonim spunea...

De ce energia cinetica e egala cu cea potențială ?

Anonim spunea...

Energia cinetica si energia potentiala sunt doua tipuri diferite de energie, dar sunt interconectate prin principiul conservarii energiei mecanice.
Principiul conservarii energiei mecanice spune că, în absența forțelor externe, energia mecanică totală a unui sistem este constantă. Aceasta inseamna ca energia totala a unui sistem ramane constanta, daca nu exista pierderi sau castiguri de energie din afara sistemului.

In cazul unui pistol cu un resort de constant elastica, atunci cand resortul este comprimat, energia mecanica totala a sistemului este transferata din energia cinetica a sistemului in energia potentiala a resortului comprimat.
Cand se elibereaza butonul de tragere, energia potentiala a resortului comprimat este transformata in energie cinetica a glontului, care se deplaseaza cu o viteza.
Acest proces este posibil prin principiul conservarii energiei mecanice care spune ca energia mecanica totala a sistemului ramane constanta, daca nu exista pierderi sau castiguri de energie din afara sistemului.

Deci, in acest caz, energia cinetica a glontului este egala cu energia potentiala a resortului comprimat pentru ca in acest sistem, energia mecanica totala ramane constanta si nu exista pierderi sau castiguri de energie din afara sistemului.

Cauta pe site