Fizica clasa a-8-a problema rezolvata 10

Circuitul din fig.1 este alcatuit din urmatoarele elemente:

Doua resorturi elastice de alama R1 si R2, intrerupatorul K conectat intre capetele fixe M si N ale resorturilor, placutele subtiri si usoare de Zn si Cu sudate la capetele libere ale resorturilor si solutia electrolitica de acid sulfuric in care sunt scufundate partial placutele de Zn si Cu. Capetele M si N ale resorturilor sunt fixate in izolatorul rigid S.
Explicati evenimentele care se produc dupa inchiderea circuitului cu intrerupatorul K.


fizica clasa 8 probleme rezolvate
fig.1


















Rezolvare


Placutele de Cu si Zn cufundate in solutia de acid sulfuric formeaza o pila Volta cu t.e.m. de aproximativ 1V, avand borna pozitiva la electrodul de Cu. Inchizand circuitul electric cu ajutorul intrerupatorului K, se va stabili curent electric in circuit. Spirele resorturilor elastice parcurse de curenti electrici paraleli si de acelasi sens se vor atrage, scurtand astfel lungimea resorturilor.




Placutele de Cu si Zn sunt scoase catre suprafata electrolitului facand sa scada sectiunea electrolitului parcurs de curent electric, deci sa creasca rezistenta interna a pilei Volta. Aceasta va avea ca efect scaderea intensitatii curentului electric din circuit, scaderea fortei de atractie dintre spirele resorturilor, alungirea resorturilor si in final scufundarea placutelor de Cu si Zn in solutie. 

Din nou va creste intensitatea curentului electric in circuit si resorturilor se vor scurta scotand placutele de Cu si Zn spre suprafata lichidului. Procesele se repeat, asa ca placutele de Cu si Zn vor oscila; datorita frecarii cu electrolitul, oscilatiile placutelor se vor amortize iar datorita acoperirii placutei de Cu cu bule de hidrogen, curentul din circuit va scadea pana la 0, moment in care resorturile vor ramane intinse numai datorita greutatii proprii a placutelor de Cu si Zn, ca inainte de inchiderea circuitului.



Probleme rezolvate fizica clasa a-8-a

Probleme si exercitii rezolvate

Niciun comentariu:

Cauta pe site