Fizica clasa a-10-a problema rezolvata 14

Un sistem A efectueaza o transformare ciclica biterma reversibila primind caldura Q1rev de la un termostat de temperatura T1 si cedand caldura Q2rev unui termostat de temperatura T2 < T1.

Al doilea sistem B efectueaza tot o transformare ciclica biterma reversibila, in care, primind lucru mecanic din exterior si caldura Q’2rev = -Q2rev de la termostatul de temperatura mai joasa T2, cedeaza caldura Q1rev termostatului de temperatura mai inalta T1.

Sa se stabileasca ce relatie exista intre lucrurile mecanice Lrev si L’rev schimbate cu exteriorul de sistemele A si respectiv B precum si intre caldurile Q1rev si Q’1rev schimbate de aceleasi sisteme cu termostatul T1.


Rezolvare

Sistemul A schimba cu exteriorul lucrul mecanic:

Lrev = Q1rev + Q2rev = Q1rev - | Q2rev |

Iar sistemul B lucrul mecanic:

L’rev = Q’1rev + Q’2rev = Q’1rev - | Q2rev |

Sa consideram acum sistemul total A + B format din reuniunea celor doua sisteme considerate. Sistemul total va efectua tot o transformare ciclica reversibila in care va schimba lucrul mecanic Lrev + L’rev cu exteriorul, caldura Q1rev + Q’1rev cu termostatul T1 si caldura Q2rev + Q’2rev = 0 cu termostatul T2.

Aceasta inseamna de fapt ca, sistemul total schimba caldura doar cu termostatul T1, deci transformarea este monoterma. Rezulta atunci ca atat lucrul mecanic, cat si caldura schimbata de sistemul total cu exteriorul sunt nule, deci:

Lrev = - L’rev     si     Q1rev = - Q’1rev



Niciun comentariu:

Cauta pe site