Experimentul lui Oersted

Efectul magnetic al curentului electric a fost descoperit de Hans Cristian Oersted in anul 1820.

Experimentul sau arata ca prin orificiul ingust al unui carton plan putem trece un conductor lung pe care il montam vertical, intins intre doi suporti ai unui stativ (fig.1), astfel incat cartonul, suspendat si el, sa aiba planul orizontal. In serie cu un reostat si cu un intrerupator se conecteaza conductorul la 6 Vcc (reostatul trebuie astfel potrivit, incat prin conductor sa se stabileasca un curent de maximum 5 A).


Punem acul magnetic pe carton intr-un punct din vecinatatea conductorului si il lasam sa se echilibreze (pe directia S - N geografica). Inchidem circuitul electric al conductorului si vom observa ca acul magnetic se va orienta pe o anumita directie, perpendiculara pe conductor. Inversam sensul curentului prin conductor si vom constata ca acul magnetic se va orienta pe aceeasi directie dar in sens opus fata de primul caz. Intrerupem curentul din conductor si vom observa ca acul magnetic revine la orientarea initiala (directia S – N geografica). Repetam experimentul pentru inca doua pozitii distincte ale acului magnetic pe carton.

fig.1






















Vom constata acelasi efect: asupra acului magnetic, se exercita actiune magnetica numai cand prin conductor trece curent electric.

Conductorul liniar parcurs de curent exercita actiune asupra acului magnetic. Sensul actiunii parcurs de curent electric, asupra acului magnetic, se inverseaza odata cu schimbarea sensului curentului electric prin conductor. Actiunea conductorului asupra acului magnetic se exercita numai atata timp cat prin el trece un curent electric.

Curentul electric liniar determina ca spatiul din jurul lui sa capete proprietati magnetice evidentiate prin actiuni asupra acului magnetic.

Se poate demonstra experimental, ca observatiile facute in cadrul experimentului lui Oersted sunt viabile pentru orice circuit.


Probleme rezolvate fizica clasa a-8-a

Probleme si exercitii rezolvate

Niciun comentariu:

Cauta pe site