Un microscop are distanta focala a obiectivului f1 = 5.4 mm iar a ocularului f2 = 2 cm. Preparatul se aseaza fata de obiectiv la distanta de 5.6 mm. Observatorul care priveste prin ocular deplaseaza ocularul fata de obiectiv astfel ca imaginea preparatului sa se formeze intre punctum proximum do = 25 cm si punctum remotum (considerat la infinit) printr-o operatie cunoscuta sub numele de punere la punct a microscopului. Sa se afle pe ce distanta poate sa deplaseze observatorul ocularul in urma acestei operatii

Rezolvare

Obiectivul formeaza imaginea obiectului aflat la x1 = -5,6 mm la x2 = 15,12 cm de el. Pentru ca observatorul sa vada imaginea in punctum proximum do = 25 cm, imaginea formata de lentila obiectiv Lob este situata in stanga lentilei ocular L’oc la x1’ = -1,85 cm. In acest caz lungimea tubului microscopului este:

d1 = x2 – x1 = 16,97 cm.


Daca observatorul vede imaginea fara acomodare, atunci imaginea formata de lentila obiectiv Lob este situata in focarul obiect F’1oc al lentilei ocular. In acest caz lungimea tubului microscopului este:

 d2 = x2 + f2 = 17,12 cm.

Pentru a putea privi imaginea, observatorul poate deplasa ocularul prin operatia de punere la punct cu 

∆d = d2 – d1 = 1,5 mm.



Niciun comentariu:

Cauta pe site