Se fotografiaza un obiect aflat la distanta d1 = 4m, cu un aparat foto cu un obiectiv care are distanta focala f = 20 cm ...

Se fotografiaza un obiect aflat la distanta d1 = 4m, cu un aparat foto cu un obiectiv care are distanta focala f  = 20 cm. Pentru a fotografia acelasi obiect, dar de la distanta d2 = 5 m, astfel ca imaginea sa nu depaseasca inaltimea d = 0,2 mm, se diafragmeaza obiectivul. Sa se calculeze valoarea diametrului diafragmei.


fizica clasa 9


Rezolvare


Aparatul de fotografiat se comporta ca o lentila convergenta. Aflam unde este asezata pelicula fotografica fata de obiectiv, deoarece pe ea se formeaza o imagine reala a obiectului O aflat la distanta d1. Utilizam formula lentilelor subtiri, cu x1 = - d1 = - 4 m.


$\frac{1}{x2} - \frac{1}{x1} = \frac{1}{f} =>$

$x2 = \frac{fx1}{f + x1} = 21,05 \ cm$


Pentru obiectul O’ aflat la distanta d2, imaginea punctiforma se va forma la x2’ = 20,83 cm, iar pe pelicula fotografica imaginea va fi o pata luminoasa. Pentru ca aparatul fotografic sa perceapa imaginea ca un punct, trebuie ca AB sa nu depaseasca valoarea 0,2 mm, numita putere separatoare liniara a aparatului. Utilizand asemanarea triunghiurilor CEI si IAB se obtine:


$\frac{D}{d} = \frac{x'2}{x2 - x'2} => D = 1,9 \ cm$


Unde D este diafragma obiectivului.

Probleme rezolvate fizica clasa a 9-a

Niciun comentariu:

Cauta pe site