Economie problema rezolvata 11

Explicati influenta mobilitatii regionale a factorilor de productie asupra convergentei / divergentei pe termen lung in cresterea economica regionala potrivit viziunii modelului neoclasic.


Rezolvare

Pe langa influenta exercitata de capitalul fix, forta de munca si progresul tehnic, migrarea interregionala a factorilor de productie are propria sa influenta asupra cresterii regionale.


Potrivit modelului neoclasic, regiunile cu un raport K/L ridicat vor oferi salarii inalte, in timp ce investitiile in aceste regiuni vor fi scazute. Aceasta conduce la predictia ca forta de munca si capitalul se vor deplasa in doua directii opuse:

-         regiunile cu un raport K/L ridicat vor inregistra un influx de forta de munca;
-         regiunile cu un raport K/L scazut vor inregistra situatia opusa.

In concluzie:

-         regiunile in care salariile sunt la un nivel scazut vor atrage capital si vor pierde forta de munca;
-         regiunile in care salariile sunt ridicate vor atrage forta de munca si vor pierde capital.

De regula capitalul are o mobilitate mai mare decat forta de munca, ceea ce face ca regiunile cu salarii mai scazute sa inregistreze cea mai mare crestere a outputului cat si o corelatie pozitiva intre decalajul tehnologic si cresterea productivitatii muncii.

Asadar tinand cont de mobilitatea spatiala a factorilor de productie si de sensurile fluxurilor interregionale determinate de disparitatile intre regiuni, modelul neoclasic conduce la concluzia convergentei pe termen lung a dezvoltarii economice pe plan regional.


Formule economie

Probleme rezolvate economie

Niciun comentariu:

Cauta pe site