Camp electrostatic

Legea lui Coulomb


Legea lui Coulomb este una din legile cele mai vechi ale electricitatii.

Doua sarcini electrice in reapus plasate in vid exercita una asupra celeilalte o forta proportionala cu fiecare din sarcini si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele. Aceasta forta este de respingere daca sarcinile sunt de acelasi semn, sau de atragere in caz contrar.

Vectorul camp electrostatic: in orice punct M din vecinatatea pamantului, un corp de masa m este supus fortei sale de greutate:

G(M ) = m * g(M)

unde:

g(M) = intensitatea campului gravitational in punctual M; el depinde numai de pozitia lui M si nu de masa m


In punctual M se gaseste un camp electrostatic definit de:

F(M) = q * E(M)

Acest vector caracterizeaza proprietatile electrice ale spatiului intr-un punct M oarecare. El nu depinde de sarcina q situata in acest punct.


Intr-un punct M, vectorul camp electrostatic E(M) are aceeasi directie si acelasi sens ca vectorul forta ce s-ar exercita asupra unei sarcini pozitive situate in acest punct.

Vectorul camp electrostatic nu depinde de sarcinile plasate in punctual M, cu conditia ca acestea, numite si sarcini de incercare sa fie sufucient de mici pentru a nu perturba echilibrul altor sarcini ce se gasesc la originea campului (sarcini sursa).


Diferenta de potential


Diferenta de potential intre doua puncte A si B sunt intr-o regiune a spatiului unde exista un camp electrostatic uniform, este egala cu produsul scalar al campului E cu vectorul AB:

VA – VB = E * AB



Plan echipotential


Fie doua puncte A si A’ situate in acelasi plan paralel cu doua placi si deci perpendicular pe liniile de camp:

VA – VA’ = E * AA’ = 0 =>
VA = VA’



Diferenta de potential si tensiune


Un studiu experimental realizat cu o cuva reografica arata ca tensiunea UAB masurata cu un voltmetru intre doua planuri echipotentiale ale unui camp uniform este proportionala cu distanta I care le separa:

UAB / l = ct

Astfel, daca U este tensiunea care este mentinuta de o sursa de inalta tensiune intre doua placi distantate cu d rezulta:


E = (VP - VN) / d = U / d



Probleme rezolvate fizica

Cauta pe site