Peste un scripete ideal este trecut un fir de capetele caruia sunt atarnate doua corpuri de mase m1 = 220 g ...

Peste un scripete ideal este trecut un fir de capetele caruia sunt atarnate doua corpuri de mase m1 = 220 g si m2 = 230 g. Sa se calculeze acceleratia sistemului si tensiunea in fir.


Rezolvare

Un scripete ideal schimba convenabil directia fortei, deci de o parte si de alta a scripetelui tensiunea in fir este aceeasi (fig.1).


fizica clasa 9
fig.1

















Asupra fiecarui corp actioneaza forta de tensiune din fir T in sus si forta de greutate in jos. Diferenta acestor doua forte produce acceleratia corpului. Cele doua corpuri, fiind legate prin fir, se misca solidar, m2 in jos, m1 in sus cu acceleratii egale in modul dar de sensuri opuse. Alegand pentru fiecare corp sensul pozitiv al axei in sensul miscarii sale, scriem ecuatia principiului II:


T – m1g = m1a
m2g – T = m2a

T, a, g reprezinta marimea sau modulul tensiunii, acceleratiei, respectiv acceleratiei gravitationale, semnul (+) sau (-) provine de la orientarea vectorilor respectiv fata de sensul pozitiv ales de noi pe axa miscarii. Daca am inversa sensul axei, ecuatia respectiva s-ar inmulti cu (-1), adica toti membrii si-ar schimba semnul.

Prin adunarea membru cu membru a celor doua ecuatii, obtinem acceleratia sistemului:

a = g [(m2 – m1 ) / (m1 + m2)] = g [(230 - 220) / (220 + 230)] = g / 45 = 0,218 m / s2


Obtinem acest rezultat direct, scriind ca forta (m2g – m1g) este egala cu masa sistemului (m1 – m2) inmultita cu acceleratia sistemului a.
Introducand expresia acceleratiei a in prima sau a doua ecuatie de mai sus, gasim tensiunea in fir:


T = [2m1m2g / (m1 + m2)] = 2,20 N



Niciun comentariu:

Cauta pe site