Cauta pe site

Optica geometrica

Optica geometrica studiaza fenomenele luminoase, pe baza modelului de raza de lumina. Lumina se propaga rectiliniu in medii transparente si omogene.

Reflexia luminii este fenomenul de schimbare directiei de propagare a luminii la suprafata de separare a doua medii, lumina introducandu-se in mediul din care a venit. La reflexie, unghiul de reflexie si unghiul de incidenta au aceeasi masura.
Imaginea unui obiect intr-o oglinda plana este simetrica cu aceasta fata de planul oglinzii si virtuala.
Imaginea unui obiect intr-o oglinda concava poate fi reala sau virtuala, rasturnata sau dreapta, mai mare, egala sau mai mica decat obiectul, in functie de pozitia obiectului fata de oglinda.
Imaginea unui obiect intr-o oglinda convexa este virtuala, dreapta si mai mica decat obiectul.

Refractia luminii este fenomenul de schimbare brusca a directiei de propagare a luminii, cand traverseaza suprafata de separare a doua medii. La trecerea luminii dintr-un mediu mai putin refringent (cu indicele de refractie mai mic) intr-un mediu mai refringent (cu indicele de refractie mai mare), raza refractata se apropie de normala la suprafata de separare celor doua medii.

La trecerea printr-o lama cu fetele plane si paralele, raza emanenta este paralela cu raza incidenta.

O raza de lumina monocromatica este deviata la trecerea printr-o prisma optica.

Lentilele pot fi convergente sau divergente. Natura imaginilor in lentile depinde de pozitia obiectului fata de lentila. (legea lentilelor subtiri)

Dispersia luminii este fenomenul de descompunere a luminii albe in radiatiile monocromatice componente.
Dispersia luminii in prisma optica se datoreste faptului ca indicele de refractie al prismei este diferit pentru diferite radiatii monocromatice. Culoarea corpurilor opace este determinate de radiatiile monocromatice pe care le reflecta, iar culoarea corpurilor transparente de radiatiile monocromatice care pot trece prin ele. Culorile care, suprapuse doua cate doua, dau culoarea alba se numesc culori complementare.



Probleme rezolvate fizica clasa 8

Probleme rezolvate fizica clasa 9

Probleme si exercitii rezolvate

Niciun comentariu: